Tijd(en)


Tijd kan vliegen, of kruipen. te veel tijd of  te weinig, jouw tijd mijn tijd, precies op tijd, te vroeg dan wel te laat. Alles op z’n tijd, de tijd zal het leren en jawel, wat een tijden daar in Calgary bij de Wereldbeker schaatsen. Kwestie van tijd of Koeliznikov rijdt de eerste 33er ooit op de 500 meter en Bowe dan wel Richardson, of stiekem toch Ter Mors, rijden tijden onder de 1 min 50 op de 1500m. Geweldige sport gezien dit weekend daar vanuit Canada. Lekker overdekt geen windvlagen, of wisselende omstandigheden. Gewoon voor iedereen ideale omstandigheden. Geen excuses. Gas erop.

Boel tegenvallende tijden in Nijmegen bij de 32ste Zevenheuvelenloop. Nederlandse records werden aangekondigd, er zou gebattled worden. Spanning en sensatie. Helaas, slechts weinigen verbeterden zichzelf, laat staan dat nationale records in zicht kwamen. Gevolg boel excuses en  boel gezichten op standje storm. Laat de eerste najaarsstorm nou net over het land getrokken zijn gistermiddag.
Waarom hebben lopers toch zo weinig realiteitszin en aanpassingsvermogen? Waarom toch altijd die enorme drang om jezelf te moeten verbeteren? Maakt niet uit hoe hard de wind waait, hoe warm of koud het is lopers willen altijd en overal hard gaan. ‘Tot 5 km liep ik op schema, ja daarna was t over’ Gek he, met wind uit de zij en bergje op. Niet echt realistisch gisteren, die records. Aanpassen die strategie mensen, bijstellen dat schema.
Schaatsers weten dat ze op een laaglandbaan minder hard kunnen rijden dan in Calgary of Salt Lake City op hoogte. Waarom doen lopers, over het algemeen best slimme mensen, altijd net alsof ze in Calgary zijn, terwijl ze in werkelijkheid op 6 meter onder de zeespiegel , met een hogedrukgebied in een vliegende storm nog net niet van het parcours waaien.
Aanpassen mensen, pas je plan aan! Trap er niet in. Bewaar die snelle tijden voor een andere race, wees blij met wat je doet,en geniet van je race en het gevecht tegen anderen en de elementen. Was prachtig gisteren in Nijmegen. Heb genoten langs de kant.
Over tijden gesproken. Liep laatst zelf in Valkenswaard de halve marathon. Ging niet zo goed. Was niet mijn weer, toch hard vertrokken. Desastreuze keuze. Mijn eigen adviezen niet gevolgd. Werd mijn langzaamste halve marathon ooit. Na afloop was ik niet zo blij en riep tegen iedereen die het horen wilde dat dit mijn langzaamste halve ooit was. Schaamde me een beetje, waarop de aanwezige fotograaf me vertelde dat ik dan ook nog nooit zoveel tijd had gehad om te genieten van de prachtige omgeving waar we doorheen liepen. Heel eerlijk, zo had ik het nog nooit bekeken. Nooit de tijd voor genomen. Bedankt  Connie, lesson learned.
Happy trails!